traditii-florale-nunta

Traditii si obiceiuri florale din toata lumea

Fiecare dintre noi iubeste sa daruiasca si mai ales, sa primeasca flori. Fiecare specie in parte poarta cu sine nu doar un parfum delicat si un strop de culoare, ci si un sentiment sau o dorinta transmisa simbolic. Si cum florile sunt aproape intotdeauna legate de dragoste, de curtare si de romantism, una dintre cele mai importante ceremonii din viata cuiva nu putea fi lipsita de flori. Este vorba, evident, despre nunta iar astazi ne vom opri asupra catorva traditii florale din cadrul acestei ceremonii, adunate cu drag din toata lumea.

1. Originea aruncarii buchetului de mireasa poate fi localizata acum cateva sute de ani. Atunci se credea ca o bucatica din rochia de nunta a celei care se casatoreste le poate oferi si altor tinere din norocul ei. Prin urmare, nu o data se intampla ca mireasa sa plece cu rochia rupta. Ca sa le distraga atentia nuntaselor, miresele au inceput sa isi arunce buchetele, facute pe atunci din plante aromate care tineau departe spiritele rele.

2. In anumite tari care pastreaza ritul ortodox grec, coroana de cununie este facuta din boboci de flori albe, uneori de portocali, alteori de lamaita. Acestea simbolizeaza puritatea si cinstea celor doi care vin sa isi uneasca destinele, curati la trup. In traditia ortodoxa, cununa imparateasca poate fi pusa pe capul doar aceluia care si-a pastrat puritatea, indiferent ca e vorba de mire sau de mireasa.

3. In multe tari europene, masina cu care mirii pleaca in luna de miere are partea din fata impodobita cu flori, astfel incat drumul lor in viata sa fie mereu vesel si usor.

masina-nunta4. In Orientul Mijlociu, buchetul de mireasa contine in mod traditional si pelin, astfel incat cei doi miri sa stie ca in viata de cuplu nu ii asteapta doar lapte si miere, ci si momente amare ca pelinul.

5. In Thailanda, mama mirelui si cea a miresei merg impreuna spre altar si isi impodobesc cei doi copii cu ghirlande de flori care simbolizeaza uniunea firava a omenilor, dar si frumusetea acesteia si mai ales, nazuinta de a ramane impreuna pentru totdeauna.

6. O veche traditie din Europa spunea ca anumite plante mirositoare, ca rozmarinului, busuiocul si usturoiul aveau darul de a tine departe de noul cuplu spiritele rele si blestemele. Astazi, cu precadere in Suedia si Danemarca, mirii care pastreaza inca un strop de traditiei aleg sa isi coasa in buzunare astfel de plante, pentru noroc si fericire.

7. In India, fratele mai mare al mirelui este un fel de pazitor al cuplului. La finalul ceremoniei, acesta arunca asupra mirelui si miresei petale inmiresmate de flori pentru a le fi traiul dulce impreuna si pentru a tine la distanta spiritele rele.

8. Tinerele mirese din Grecia Antica ascundeau, printre plantele aromate din buchetele lor, si cregute de iedera care simbolizeaza iubirea nesfarsita pentru mirele lor, precum si prospetimea vesnica a acesteia.

9. In loc de flori, miresele din Roma Antica purtau in brate snopuri de plante aromatice care aveau menirea de a atrage norocul si fertilitatea in viata noului cuplu.

10. Asa cum il stim astazi, obiceiul aruncarii buchetului a fost impamantenit in perioada victoriana, atunci cand mireasa ii dadea unei prietene buchetul sau pentru ca aceasta sa se casatoreasca repede si sa fie ferita de ghinion.

carmen
carmen@flowersbycarmenionita.ro

Citeste si