pozareprd

Florile aduc fericire! Cum si de ce?

Chiar daca pare amuzant, aflati ca exista cercetari stiintifice (realizate nu numai de britanici) care dovedesc ca florile aduc fericire. Nu pare o mare noutate, insa astazi va invit sa aflam impreuna care este mecanismul prin care plantele pot aduce bucurie si cum putem imbina utilul cu placutul, adica in ce mod putem aduce mai multe flori (si implicit fericire) in viata noastra.

Terapii cu flori

Florile “impusca doi iepuri dintr-o lovitura”: aromoterapia si cromoterapia sunt doua tehnici deja cunoscute si utilizate pe scara larga. Pentru cei mai sceptici dintre noi, aromoterapia este explicata prin mecanisme fiziologice dovedite – parfumul stimuleaza organul vomeronazal, o structura din nas specializata in miros, care la randul sau stimuleaza cortexul limbic, adica acea parte din creierul nostru care se ocupa cu emotiile. Cromoterapia utilizeaza analizatorul vizual pentru a genera emotii la vederea diferitelor culori.

Dr Edward Bach, un medic chirurg din Marea Britanie, este celebru pentru descoperirile sale in domeniul terapiei florale. Terapia Bach este celebra si utilizata in intreaga lume. Aceasta presupune folosirea a 38 de remedii realizate prin scufundarea florilor proaspete in apa. Remediile se aplica in functie de necesitatile pacientului (anxietate, lipsa increderii, depresie, vinovatie) si sunt realizate exclusiv din plante precum trandafirul salbatic, pin sau stejar.

Terapia Bach porneste de la premisa ca energia florilor proaspete este conservata in apa care este folosita in scop terapeutic. In mod evident, tratamentul (care aparent da roade de peste 80 de ani) a fost pus sub multe semne de intrebare, rezultatele sale fiind puse pe seama efectului Placebo.

Desi sunt o mare sceptica si tind sa inclin spre meritele efectului Placebo, sunt de parere ca florile sunt cu adevarat incarcate cu energie pozitiva pe care o pot darui sau absorbi. Drept dovada sta un mic experiment pe care l-am invatat de la o prietena psiholog si pe care va invit sa-l testati si voi acasa: asezati sub ghiveciul unei plante biletele cu mesaje pozitive: dragoste, prietenie, liniste. Veti vedea ca florile se dezvolta mai frumos, armonios si mai repede! Puteti pune biletele cu mesaje similare si sub sticla de apa pe care o beti. Placebo sau nu, rezultatul este in beneficiul nostru!

Mai putin cunoscuta intre metodele de terapie florala este metoda care implica lucrul cu flori – realizarea de aranjamente si buchete (probabil ca de aici imi iau eu toata energia!). Tot in aceasta categorie se gaseste gradinaritul, o activitate despre care se stie ca ajuta la relaxare si incarcare energetica. Florile sunt asociate cu fericirea imediata, dar si cea de lunga durata. Se pare ca reactia organismului la vederea florilor este una pozitiva care anihileaza stresul, inlatura depresia si anxietatea. Ceea ce, pe termen lung este evident benefic pentru sanatatea noastra.

Indiferent care este argumentul cu care te-am convins, cred ca esti de acord cu mine ca ar fi nedrept sa-ti refuzi prezenta florilor in fiecare zi din viata ta. Iata cateva aranjamente care iti vor  imbunatati starea de spirit:

rocking-around-the-christmas-tree57pink-buchet1-500x480IMG_6567-e1411315802313-500x480

carmen
carmen@flowersbycarmenionita.ro

Citeste si